dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Életmód  -  2013. 06. 03. 13:01  -  www.szekesfehervar.hu
A függőség nem csupán orvosi, addiktológiai kérdés - terápia és kezelés
  
  Dr. Rappant György, a Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Osztály és Addiktológiai Gondozó főorvosa  a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon tartott előadásában a következő megállapításokat tette a szenvedélybetegek terápiás kezelésével kapcsolatban: „ A szenvedélybetegek gyógyítása máig nagy kihívás elé állítja a segítő szakmákat. Fontos a szakmai ismeret, a segítő hozzáállás, a hitelesség.”
 
 A hallgatóság megismerkedhetett a különféle terápiás lehetőségekkel. Tisztázásra került, hogy a kábítószerek különböző fajtái eltérő mértékben okoznak testi, vagy súlyos lelki függőséget, valamint kitért a szer nélküli függőségek területére is. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az új függőségek területén a viselkedési függőség az, ami egyre nagyobb mértékben jelenik meg a társadalomban (társfüggőség, számítógép-, internet-, mobiltelefon-, facebook függőség), és ezeknek a kezelésére szintén nem vagyunk felkészülve.

 Felhívta a figyelmet arra is, hogy „a függőség nem csupán orvosi, addiktológiai kérdés, hanem ezen kívül számos szociális, morális kérdést is felvet. ” Enyhébb esetekben ambuláns, súlyosabb esetekben hosszú bentlakásos terápiára van szükség. Fontosnak tartja a komplex ellátást, a szakemberek, segítők összefogását, együttműködését.
 
 Az intravénás használattal együtt más egészségügyi kockázatok (hepatitis, HIV) is megjelennek. Ezeknek a kezelése az ártalomcsökkentéshez tartozik, mely beavatkozás célja elsősorban a súlyos, és kezelhetetlen betegségek kiküszöbölése, ugyanis míg a drogfüggőségből van kiút, addig a HIV fertőzésből és a hepatitis C-ből nehéz a gyógyulás.
 
 Fejér megyében a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum újraéledésével, a szakmai szervezetek közötti kommunikáció, együttműködés és összefogás példaértékűen alakul.