dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Aktuális  -  2013. 06. 07. 18:39  -  www.szekesfehervar.hu
Kábítószerkérdés rendőri szemmel
  
Brandl Csilla rendőr alezredes, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési alosztályvezető előadásában elmondta: a kábítószerrel kapcsolatban a rendőrség a drog, a kábítószer és a pszichoaktív anyag fogalmát ismeri és használja. A drog fogalma a legális és illegális szereket foglalja magába. A kábítószer az illegális és tiltott szereket tartalmazza, mely büntetőjogi kategória. A pszichoaktív anyagok (designer drogok törzsképletei) 2012.03.01-jétől büntetőjogi kategóriává váltak.
 
A rendőrség bűnüldözési, bűnmegelőzési és rendészeti területen látja el a kábítószerrel kapcsolatos feladatait. A kábítószerrel kapcsolatban minden tevékenység jogsértő cselekmény, büntetőjogi kategória. Azt jelenti, hogy a kábítószer termesztése, előállítása, megszerzése, tartása, országba behozatala, átvitele, kivitele (fogyasztói magatartás), illetve kínálása, átadása, forgalomba hozatala vagy kereskedelme (kereskedői magatartás) esetén a rendőrség büntetőeljárást indít.
 
A rendőrség biztonságra nevelő bűnmegelőzési programja a D.A.D.A, az általános iskolásokat, az Ovizsaru, a nagycsoportos óvodásokat, míg az Ellen-Szer, a középiskolásokat szólítja meg. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság saját bűnmegelőzési iskolai programja „Az érezd jól magad!”, melyben azt az általános és középiskolai korosztályt célozzuk meg, akik a fenti országos programokban nem tudnak részt venni.
 
Speciális bűnmegelőzési programunk a „Veled-érted!” program, amely az állami gondoskodásban és nevelőszülőknél élő gyermekek biztonságra-nevelésére törekszik.
 
A rendőrség iskolai bűnmegelőzési programjainak alapelve: a veszélyhelyzeteket időben felismerni, a következményeket átgondolva helyesen dönteni, ha kell visszautasítani, és feltétlenül el kell mondani a gyermekért felelősséget vállaló szülőnek. Kiemelt figyelmet fordítunk a kortárscsoportok hatásaira, a hasznos szabadidő eltöltésre és a biztonságos szórakozásra.
 
Kábítószer-megelőzés területén kiemelt szerepe van a családnak. Nagyon fontos, hogy a gyermekek a családban milyen értékeket, konfliktuskezelési technikákat, probléma-megoldási sémákat tanulnak meg, illetve milyen kommunikációs technikákat alkalmaznak.
 
A család, az iskola és környezet számára figyelmeztető jel lehet, ha a gyermek, tanulmányi eredménye hirtelen romlik, magatartása megváltozik, titkolódzik, barátai megváltoznak, iskolából igazolatlanul hiányzik. Ezek a jelek nem feltétlenül kábítószer fogyasztásra utalnak, de mindenképpen azt jelzik, hogy a gyermek problémákkal küzd, és segítségre szorul a környezete részéről. Amennyiben a megelőzési eszközök nem járnak sikerrel, nem eredményesek, környezetünkben szerfogyasztás gyanúja merül fel, akkor a bűnmegelőzést a bűnüldözés váltja fel.
 
A rendőrség részéről kérjük az iskolák és oktatási intézmények együttműködését, ha intézményük környékén, esetleg intézményükben kábítószer fogyasztás/kereskedelem gyanúja merül fel. Az iskolák, oktatási intézmények közreműködésével tudunk hatékonyan fellépni a környezetükben megjelenő jogsértőkkel szemben, az iskola és a diákok biztonságának érdekében.
 
A kábítószer-megelőzés elsősorban nem rendőrségi feladat. A hatékony megelőzés érdekében közösen kell együttműködni a civil, önkormányzati, egészségügyi, oktatási, kormányzati szerveknek, intézményeknek.