dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Baba-mama  -  2014. 01. 06. 12:57  -  www.szekesfehervar.hu
Megváltozott az oltási rend 2014-ben
  
 2014 január elsejétől megváltozott a kötelező és a felajánlott oltások rendje is! A kötelező védőoltások közé bekerül az eddig kötelezően felajánlott pneumococcus fertőzések elleni vakcina, ez a baktérium többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. Az oltást három alkalommal ismétlik majd. A kötelezően felajánlandó oltások közé pedig a HPV elleni oltás is bekerült.
 
 Újdonság, hogy bekerül a kötelezően felajánlandó oltások közé a HPV elleni oltás, a HPV fertőzés méhnyakrákot és nemi szemölcsöket okozhat. Ezt az oltást 12-13 éves korban kapják majd meg azok, akik kérik. Ebből az oltásból is három kell a teljes védettséghez, a teljes oltási program eddig minimum 50 ezer forintba került, ezért sokan nem engedhették meg maguknak.
Védőoltások
 
 A világban az elmúlt évezredekben a gyermekkori halálok legnagyobb részéért valamilyen fertőző betegség felelt. A kötelező védőoltások tették lehetővé, hogy ezek a betegségek részben eltűntek a fejlett országokból.
 
 A gyermekek elsősorban 5 éves koruk alatt különösen érzékenyek bizonyos betegségekre, hiszen a védekezésért felelős immunrendszer még éretlen. A különböző fertőzések leküzdésére még nem fejlődött ki a szükséges védekező rendszer. Az időben megadott védőoltásokkal meg tudjuk óvni a gyermekeinket a fertőző betegségek jelentős részétől. Egyúttal védjük azokat a gyermekeket is, akik valami ok miatt nem kaphatják meg az oltást. A gyerekeknek adandó, életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat a gyerekek ingyen kapják meg a szakrendelőkben.
 
 A kisgyerekkori oltások mellett van három úgy nevezett kampányoltás is, amit az iskolában kapnak meg a gyerekek. Ezek mellé jön be újdonságképpen az, hogy felmenő rendszerben 12-13 éves korban (a hatodik osztályos lányok számára) kötelező lesz felajánlani a HPV oltást is, amit ingyenesen kapnak meg a tinik.

 
Tanácsok

 
 Mindenképp törekedni kell arra, hogy csak egészséges állapotban kapják meg a gyermekek a védőoltásokat. Miután megkapták, figyeljük őket, bármi kérdésünk, kétségünk van, beszéljünk a védőnővel, gyermekorvossal, segíteni fognak a tájékozódásban.
 
 
 Az oltások alatt és után még jobban szeretgessük gyermekünket, hisz a szúrás mindenképp egy kis fájdalommal jár, az oltás megviselheti testüket, lelküket is. A nagyobbakat (akikkel ez már megbeszélhető) biztosítani kell afelől, hogy rövid ideig tart és azért szükséges, hogy a súlyos betegségek ellen megvédje szervezetüket. Az őszinte megnyilvánulást igénylik, megértik, s ez a bizalom alapja is!