dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Közélet  -  2016. 11. 02. 18:52  -  Samu Miklós, Fotó: Fejér Tamás A cikk VIDEÓT tartalmaz
A férfiak egészségéért kampányolnak Székesfehérváron is
  
A Movember szemléletformáló kampány figyelemfelkeltő eleme a már itthon is hagyományosnak számító bajusznövesztés. Székesfehérvár Önkormányzata november 12-én, szombaton a férfiak részére nyílt szűrőnapot tart a Család- és Nővédelmi Központban, míg november 18-án a Movember-mozgalom a Vörösmarty Színházban szervez késő estig tartó programot.


Már évek óta eredményesen működik Székesfehérvár Önkormányzatának Egészségfejlesztési Terve. Ennek szerves részét képezi a különböző egészségügyi szűrések lebonyolítása, amit a Humán Szolgáltató Intézet koordinál. A város már évek óta tart sikeres szűrőnapokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egészségtudatos életmód még inkább elterjedjen a családok mindennapjaiban. Ehhez kapcsolódóan Székesfehérvár ebben az esztendőben is a Movember-mozgalommal közösen hívja fel az urak figyelmét, hogy törődjenek egészségükkel és nézzenek szembe az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal, kiemelve a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát.
Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka elmondta, hogy november már hagyományosan a férfiak hónapja a városban. „Az Egészségfejlesztési Tervet 2011-ben hirdettük meg, azóta pedig nagy hangsúlyt fektetünk a férfiak egészségére is. Pár évvel ezelőtt egy újság hasábjain szereztem tudomást a Movember-mozgalomról, melynek során Salvador Dalí arcával reklámozták ezt a kampányt. Rögtön tudtam, hogy ez egy nagyszerű kezdeményezés, amelyhez mindenképpen csatlakozni akartunk! Az elmúlt esztendőkben nagyon jó együttműködést tudtunk kialakítani a Movember Fehérvár tagjaival; Székesfehérvár Önkormányzata rendszeresen szervez hagyományos férfi szűrőnapokat, míg a Movember Fehérvár tagjai egy más arculattal közelítik meg ezt a roppant fontos témát. Úgy érzem, ez az együttműködés lehet igazán figyelemfelhívó minden férfi számára. Természetesen ezzel az akcióval a nőkhöz is szólni kívánunk, hogy ők is figyeljenek oda a párjukra.” – mondta Östör Annamária, aki külön köszönetét fejezte ki a Fehérvár AV19 tagjainak, hogy minden esetben, az első szóra az egészségügyi kampányok mögé állnak.
2016. november 12-én, szombaton 8 és 13 óra között három szakorvos részvételével szerveznek a férfiak részére a szűrőnapot a Család- és Nővédelmi Központban (Várkörút 8.). Dr. Botos Árpád, Dr. Hermann János és Dr. Barabás Tamás urológusok prosztataszűrésre várják előzetes bejelentkezés alapján azokat az 50 év feletti férfiakat, akik eddig nem vettek részt szűrővizsgálatokon, vagy az utolsó részvételük óta eltelt legalább két-három év. Várják a 40. évüket betöltött férfiakat is, akiknek családjában előfordult prosztatadaganat, vagy bármilyen prosztata megbetegedés. Emellett a helyszínen ingyenes vércukorszint, koleszterin és vérnyomásmérés, valamint boka-kar index meghatározás is a Humán Szolgáltató Intézet munkatársai jóvoltából. A vizsgálatokra a jelentkezést csak korlátozott számban fogadhatnak. Javasolják, hogy a november 7-10. között a 70/380 9512-es telefonszámon kérjenek előjegyzést. A telefonszám munkanapokon 08.00-16.00 óráig elérhető és csak az akció idejére fenntartott.
„Már hosszú évek óta veszek részt ezeken a szűréseken, és egy rossz szemlélet ellen próbálok folyamatosan küzdeni.” – kezdte beszédét Dr. Hermann János urológus főorvos. „Férfitársaim sajnos hajlamosak abba a csapdába belesétálni, hogy a patikákban vásárolható tesztek segítségével igyekeznek hamis biztonságérzetet kialakítani. A vérből meg lehet ugyan állapítani a PSH értéket, de ez valójában csak tájékoztató jellegű vizsgálat lehet. Diagnosztikai pontossággal az elváltozásokat megállapítani kizárólag fizikális, illetve ultrahangos vizsgálattal lehet. A prosztatarák szűrés nem egyenlő a vérvizsgálattal! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy fizikális vizsgálat nélkül nem lehet prosztatarákot diagnosztizálni! A vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, úgy szoktam fogalmazni, hogy egy múló kellemetlenségről van mindössze szó.” – mondta Dr. Hermann János, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy jöjjenek a vizsgálatokra minél többen, mivel az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható.
 
Magyarországon immár nyolcadik éve csatlakozik a világméretű figyelemfelhívó kampányhoz. A 2009-ben létrehozott Movember Magyarország Egyesülete minden évben egyre nagyobb erővel küzd azért, hogy minél több résztvevő csatlakozzon a mozgalomhoz. A székesfehérvári programokról Kiss Árpád Tamás és Vas Miklós, a Movember Fehérvár szervezői adtak tájékoztatást. Örömüket fejezték ki, hogy immáron negyedszer hirdethetik meg a bajuszkampányt és a hozzá kapcsolódó rendezvényt a városban. Az idei évben november 18-án, pénteken este 18.00 órától várják az érdeklődőket a Vörösmarty Színház kávézójában, ahol számos érdekességgel készülnek a szervezők. A programokat két jól elkülöníthető blokkban tartják meg: először Dr. Hermann János beszél a prevenció és a szűrések fontosságáról, majd Haraszti Zsigmond néprajzkutató tart előadást a bajuszról – ehhez kapcsolódóan egy kiállítást is megtekinthető lesz a teátrum aulájában. Ezt követően a hely szelleméhez méltóan egy akusztikus zenei blokkal készülnek a szervezők, melynek keretében a Strikers Zenekar, Déri Barna hangterapeuta, pszichológus, zenész, valamint Kiss G. László és barátai is fellépnek.
A szerdai tájékoztató keretében került sor a tavalyi „Movember Hungary” rendezvényen összegyűlt adomány átadására is. A tavalyi országos kampány – amelyhez természetesen a székesfehérvári programok is nagyban hozzájárultak – adományából származó PSA mérőműszert a Humán Szolgáltató Intézet kapta meg. A műszert Varga Márta, a Humán Szolgáltató Intézet igazgatója vette át a Movember Fehérvár tagjaitól.