dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Közélet  -  2016. 12. 01. 14:44  -  Samu Miklós
Döntésünk a jövőnk - az AIDS prevenciós verseny döntője a Parabában
  
Döntőjéhez érkezett a városi középiskolások számára, tájékoztató és megelőző céllal szervezett vetélkedő. A háromfordulós verseny során játékos, szórakoztató formában kívánták felhívni a diákok figyelmét a felelős szexuális magatartás jelentőségére, ezen belül a szexuális úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhességek megelőzésére.
„Döntésünk a jövőnk!” címmel a felelős szexuális magatartásról hirdettek vetélkedőt Fejér megye középiskolásainak. A verseny három fordulóból állt: a fiatalok első feladata figyelemfelhívó plakátok készítése volt, melyekből mobil kiállítás nyílt a székesfehérvári autóbusz-pályaudvaron. Ezt követően a második fordulóban egy online-teszten kellett számot adniuk tudásukról. A mindent eldöntő harmadik körre pedig egy legfeljebb ötperces bemutatót kellett készíteniük a fiataloknak. Fejér megye dobogós a HIV pozitív és az AIDS betegek számát tekintve, évente pedig mintegy közel 380 fiatalkorú terhességét regisztrálják, melynek fele megszakítással végződik. Éppen ezért szervez évről évre a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya megelőző céllal vetélkedőt. A szervezők a középiskolás diákok körében játékos, szórakoztató formában kívánják felhívni a figyelmet a felelős szexuális magatartás jelentőségére.
 
Dr. Pásztor László, a Népegészségügyi Főosztály egészségfejlesztési koordinátora az esemény megnyitóján elmondta, hogy a diákok egy kéthónapos intenzív munkának értek a végére. Ez idő alatt rengeteget beszélgettek egymással a felelős szexuális magatartásról a fiatalok. Ez számos pozitívummal szolgál majd a jövőben, ugyanis a kortársak hatása rendkívüli erővel bír. Dr. Pásztor László szerint a plakátkiállítás is azt a célt szolgálja, hogy a tanulók még inkább elgondolkodjanak a felelős szexuális magatartásról.
A vetélkedő megnyitóján, Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntötte a diákokat. „Nagyon sok munkánk van abban, hogy a mai vetélkedőt meg tudtuk szervezni. A befektetett energiának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a diákok két hónapig foglalkozzanak a felelős szexuális magatartással. Remélem, hogy az itt elhangzottak alapján olyan tapasztalatokat szereznek a fiatalok, amelyeket hasznosítani tudnak. A plakátokat és az előadásokat elnézve mindig meglepődök azon, hogy milyen sok új információt tudnak adni az idősebb generáció tagjainak a tanulók.”
A figyelemfelhívás hatékonyága érdekében éppen a mai AIDS elleni világnapra időzítették a vetélkedő döntőjét. A fiatalok feladata volt, hogy a témához kapcsolódóan adjanak elő legfeljebb ötperces bemutatókat színpadi jelenet, ballada, kisfilm, prezentáció, vagy éppen zenei produkció formájában.
A produkciókat ötfős zsűri – Szűcsné Szigeti Hedvig, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének vezető és Séllei Györgyi szexológus, mediátor, Dr. Almási Ferenc, a Székesfehérvár Egészségügyi Ellátásáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Major Nikolett és Szaniszló Eszter, a Székesfehérvári Diáktanács tagjai – értékelte. A felelős szexuális magatartásról szóló végső megmérettetésbe 6 város 15 középiskolájának 24 csapata jutott be. A döntőre Bicskéről, Mórról, Székesfehérvárról, Sárbogárdról, Dunaújvárosból és Seregélyesről érkeztek fiatalok.
 
A „Döntésünk a jövőnk!” verseny végeredménye:
 
1. Véletlenül jöttünk – Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. Csapattagok: Wilhelm Gréta, Dömsödi Dávid, Szabó Máté, Ács Andrea. Felkészítő: Szabó Rozália.
2. Ésszerű döntés – Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium. Csapattagok: Csibrik Annamária, Tóth Lilla Nóra, Lukács Kata, Horváth János Bence. Felkészítő: Vámosiné Biber Mária.
3. Pitbullok – Székesfehérvári SZC Fejér Megyei Vajda János Gimnáziuma és Szakgimnáziuma. Csapattagok: Fülöp Márk, Molnár Martina. Felkészítő: Vigyikánné Horák Andrea.