dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Közélet  -  2016. 12. 06. 16:05  -  Samu Miklós, Fotó: Simon Erika
Véradást szervezett a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete
  
„… mert a segítés a vérünkben van…” jeligével szervezett véradást kedden délután a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete. A keddi eseménnyel a véradás fontosságára hívták fel a társadalom figyelmét; egyetlen véradással ugyanis három beteg embernek segíthetünk! Az önkéntes akcióhoz a LÁRKE tagjai és más fogyatékkal élők is csatlakoztak.
Kedden délután a Fogyatékos Emberek Világnapja (december 3.) alkalmából a véradások fontosságára hívták fel a figyelmet az Új Nemzedék Közösségi Térben. Az akció a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) szervezésében, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és az Új Nemzedék Közösségi Tér támogatásával valósult meg. Szokó Zsolt, a LÁRKE elnöke szerint a széleskörű társadalmi összefogás jó bizonyíték arra, hogy közös erővel bármit el lehet érni.
Az elmúlt évhez hasonlóan idén is sokan vettek részt a véradóakción, beleértve az Önkormányzat munkatársait is. Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka szép gesztusnak nevezte, hogy a LÁRKE véradó akciót szervezett az Új Nemzedék Közösségi Térben. Mint mondta, ezzel a kezdeményezéssel abból adnak vissza valamit, amit a társadalomtól kapnak. Véleménye szerint a kölcsönös együttműködésben – a döntéshozókat is hangsúlyosan beleértve – nagyon sokat tudunk valamennyien tenni annak érdekében, hogy a látássérültek életét könnyebbé tegyük.
A nők legfeljebb háromszor, a férfiak akár ötször is adhatnak vért évente, két teljes véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Magyarországon évente 500.000 egység vérre van szükség a betegellátás számára. A nők évente háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tűvel 4,5 deciliter vért vesznek le, illetve egy keveset a vizsgálathoz szükséges mintacsövekbe tesznek. A véradás 30-45 percet vesz igénybe az adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott már vért. A program fővédnöke dr. Cser-Palkovics András polgármester, védnöke Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Molnár Tamás ifjúsági és civil tanácsnok voltak.