dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Közélet  -  2017. 03. 11. 12:18  -  Samu Miklós, Fotó: Simon Erika
Mintegy 150 hölgy vett részt a szombati nyílt nőgyógyászati szűrőnapon
  
Szombaton újra Nyílt Nőgyógyászati Szűrőnapra várták a fehérvári hölgyeket a Család és Nővédelmi Központban. A helyszínen a nőgyógyászati vizsgálatok mellett ingyenes vércukor-, koleszterin és vérnyomásmérés is igénybe vehető volt, valamint korlátozott számban hasi ultrahang-diagnosztikai szűrésen és csontsűrűség mérésen is részt vehettek a hölgyek.
Székesfehérvár Önkormányzata évről évre szervez nőgyógyászati szűrést a hölgyek részére. A város által szervezett szűrőnapok sok asszonynak adnak lehetőséget a méhnyakrák-szűrésre. Az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan idén is teljes volt a vizsgálók kihasználtsága. Mintegy 150 hölgy élt a nyílt nap adta lehetőséggel, és jelentkezett be a Család és Nővédelmi Központba szűrővizsgálatra. Az ingyenes vizsgálatra a szervezők elsősorban a 25 és 55 év közötti korosztályt várták, különösen azokat, akik eddig nem vettek részt szűrővizsgálaton, vagy az utolsó részvételük óta legalább 2-3 év eltelt.
„Örömteli, hogy minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi a nyílt nőgyógyászati szűrőnapjainkat. Pontosan ezért minden alkalommal bővülünk és megpróbálunk valami újdonságot beletenni a programba. Jó példa erre, hogy az ezúttal már az előcsarnokban is végzünk vizsgálatokat, hiszen a helyszínen ingyenes koleszterin, vércukor- és vérnyomásmérésre, valamint korlátozott számban melanóma-, illetve csontsűrűség mérésre is volt lehetőség. A hétvégi időpont miatt ráadásul még többen vehetik igénybe ezeket a vizsgálatokat, ami az egészségügyi ellátásban jóval több időt venne igénybe.” – mondta Östör Annamária, Székesfehérvár egészségügyi és sporttanácsnoka.
A szűrőnapon a nőgyógyászati vizsgálatokat Dr. Vas Aleftyina, Dr. Gyuranecz Miklós és Dr. Schwarczinger Zsolt végezte. „A munkaszüneti nap miatt jóval könnyebb megszólítani a hölgyeket, hogy vegyenek részt a hétvégi, ingyenes szűrővizsgálatokon. A rendszeres nyílt nőgyógyászati szűrőnapoknak érezhető a pozitív hatása, hiszen ezeknek köszönhetően évközben is többen járnak a vizsgálatokra. Természetesen vannak olyan hölgyek is, akiknek gyakrabban kellene részt venniük a szűréseken, hiszen többüknél 2-3 év is eltelik két vizsgálat között.” – mondta Dr. Gyuranecz Miklós, Család- és Nővédelmi Központ nőgyógyász-onkológus főorvosa.