dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554
 
  Betegségekről  -  2013. 12. 02. 12:47  - 
A fül gyulladásos betegségeiről
  

A külső hallójárat gyulladása
 
 A külső hallójárat gyulladása az egyik legfájdalmasabb és mégis banális megbetegedés. Éles, hirtelen fellépő fájdalom kíséri, a fül előtti és alatti terület nyomásérzékeny. Oka általában a hallójáratban okozott kisebb sérülések (pl. fültisztító pálcák használata), szennyezett víz (pl. bányató), huzat, klíma és vegyi anyagoknak a hallójáratba jutása. Az előbbiekben leírt panaszok esetén illetve fülfolyással együtt jelentkező fájdalom esetén fül-orr-gégészeti szakvizsgálat javasolt, melynek során kizárható egy esetleges középgyulladás fennállása. A nem komplikált folyamat általában három-négy nap alatt gyógyul helyi kezelés alkalmazásával. A megelőzéshez kerülni kell a hallójárat túlzott tisztítását, szennyezett vizű fürdőhelyeket. Az arra érzékenyeknek huzat kerülése is javasolt. Amennyiben a panaszok ismételten visszatérnek, a megelőzéshez igénybe vehetőek speciális uszodai füldugók, melyeket méret alapján egyedi megrendelésre gyártanak.


A középfül gyulladásos betegségei
 
 A középfül gyulladásos megbetegedései viszonylag gyakran – főleg gyermekkorban – jelentkező megbetegedések, melyeknek többféle csoportosításuk ismert. A legkézenfekvőbb és a beteg panaszait figyelembe véve a legpraktikusabb felosztás, ha ún. gennyes, ill. savós gyulladásos formákra osztjuk fel őket.
A gennyes középfülgyulladás hirtelen kezdődő, nagyon erős fájdalommal, hasfájással, hányingerrel kísért fülfájás, mely általában gyermekkorban, főleg felső légúti megbetegedések szövődményeként lép fel. Megfelelő kezelés híján a betegség hirtelen halad előre fülfolyást, magas lázat, elesettséget okozva, de nem ritka a műtétet igénylő szövődményes gennyes folyamat sem. Gyógyszeres kezelés mellett a panaszok látványosan múlnak, rövid idő alatt teljes gyógyulás lép fel. A kezelés antibiotikumok adásából, helyi meleg alkalmazásából és az orrnyálkahártya orrcseppekkel történő lohasztásából áll.
 
  A savós középfülgyulladás alattomosan kialakuló, kevés panaszt okozó, a környezet által kevésbé észlelhető panaszokkal jár. A középfülben normálisan levő levegő utánpótlása megszűnik (nátha, orrmandula megnagyobbodás), a dobhártya merevebbé válik, középfülben levő levegő helyét folyadék foglalja el. Manapság egy egyszerű pár perces vizsgálattal, dobüregi nyomásméréssel (tympanometria) és mikroszkópos fülvizsgálattal képet kapunk a dobüreg állapotáról. A savós folyamat fájdalommal, rossz közérzettel nem jár, az első panaszok egyike a hallásromlás. Ez az állapot az alapbetegség gyógyulásával magától szűnik. Amennyiben a levegő utánpótlása nem megoldott a folyadék besűrűsödik, a hallás tovább romlik, a középfül a fertőzésekre fogékonyabbá válik. Ez az állapot sajnos csak műtéttel orvosolható. Első lépésben meg kell szüntetni a középfül szellőzési zavaráért felelős okot (pl. orrmandulaműtét, orrpolyp eltávolítása és a középfülben levő folyadék leengedése is szükséges). Azokban az esetekben, ahol a folyadék nem eltávolítható ún. tubusokat (szellőztető csövecske) ültetnek a dobhártyába, melyen keresztül a középfül szellőzése megoldódik. Azokban az esetekben, amikor a fenti kórképek állnak fenn, a későn kezdett kezelés, a probléma nem észrevétele krónikus gyulladásos betegségekhez vezet, melyek csak komolyabb fülműtéttel hozhatók helyre.
 
 
 
 


Gyógyszertárak

Hirdetés

Magánvérvétel

Egészségügy

Fogorvos