dr. Bálint Éva
reumatologus és fizioterápiás adjunktus
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u. 17
(Orvosok Háza)
Magánrendelés: kedd 17.00-19.00
Bejelentkezés:
06/22/513-611
06/30/4348-554

Mossunk mindig kezet! - kézhigénés világnap

 A fertőző betegségek nyolcvan százaléka közvetlen érintkezéssel terjed. A kézmosás a legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk a fertőzéseket, a kórokozók elszaporodását, mielőtt nagy bajt okoznának. Fontos, különösen a kisgyermekek esetében, hogy megértsék, hogyan mossák meg alaposan a kezüket, hogyan kell helyesen használni a fertőtlenítő kendőt és a fertőtlenítő folyadékokat. Minderre hívja fel a figyelmet a kézhigiénés világnap.
Hogyan tároljuk biztonságosan az élelmiszert?
 Azt mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos a hűtőszekrény szerepe az ételek, élelmiszerek tárolásában, és azt is, hogy megvédhet minket az esetleges ételmérgezésektől. De vajon biztonságosan tároljuk-e benne az élelmiszereinket? Erről kérdeztük dr. Keresztury László élelmiszer-biztonsági szakmérnököt.
Világnap az élelmiszer-biztonság jegyében

 Évente mintegy kétmillió ember halálát okozzák az élelmiszer-eredetű megbetegedések világszerte. Élelmiszer-ellátásunk és élelmiszer-fogyasztási szokásaink globalizálódásával egyre fontosabb az országokon belüli és azok közötti élelmiszer-biztonsági rendszerek ellenőrzése, megerősítése. Az élelmiszer-biztonság került az egészségügyi világnap fókuszába az idei évben.
A húsvéti lakomák következményei
 Ünnepekkor hajlamosak vagyunk engedni a finom falatok csábításának, kevésbé vagyunk mértékletesek. Ám a túl sok étel, ital megterheli gyomrunkat – mondja dr. Izbéki Zoltán gasztroenterológus, osztályvezető főorvos, akit a húsvéti tapasztalatokról kérdeztünk.
Csúcsdiagnosztikai eszköz a kórház szemészetén
 Csúcsdiagnosztikai berendezéssel gazdagodott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szemészeti Osztálya. A vakságot okozó, főként időskori elváltozások minden eddiginél részletesebb kivizsgálására alkalmas, 30 millió forint értékű eszközt egy magánszemély támogatásának köszönhetően szerezték be.
Lecsengőben az influenza szezon

 Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma, az előző héthez viszonyítva 30,3%-kal kevesebb beteg (57 100 fő) fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.
Figyeljünk szervezetünk jelzéseire!

 A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Magyarországon évente mintegy kilencezer ember betegszik meg vastagbélrákban. Március a vastagbélrák elleni védekezés hónapja.
Székesfehérváron jó a levegő minősége
 A tegnapi nap folyamán a szeles időjárásnak köszönhetően a által monitorozott települések többségében, így Székesfehérváron is elfogadható volt a levegő-egészségügyi helyzet, már csak Vác kapott kifogásolt minősítést. Az érintett városban az ÁNTSZ javasolja, hogy az érzékeny és beteg embereknek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást.
Járvány van, de már kevesebben betegednek meg
 Vitathatatlanul tombol az influenzajárvány, de az is elmondható, hogy csökkent az orvoshoz fordulók száma Fejérben. Az influenzafigyelő szolgálat adatai alapján a múlt héten 4083 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez 26,3 százalékkal kevesebb, mint a korábbi héten.
Tombol az influenza - továbbra is tilos a látogatás
  Tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában, a kontinens nyugati része mellett most már Közép-Európában is - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb, közös influenza jelentésében. Hazánkban a becslés szerint az elmúlt héten 71 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben.


Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása

Gyógyszertárak

Hirdetés

Magánvérvétel

Egészségügy

Fogorvos